Om projektet

Utvecklande skötsel I kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar
 kulturreservat och byggnadsminnen som laboratorium för park- och trädgårdsvård

Kunskapen om skötsel av det hortikulturella kulturarvet är i allmänhet låg inom kulturmiljövården. Det finns behov av praktiska kunskapsunderlag och erfarenhetsutbyte kring antikvariska ställningstaganden och tryggande av de historiska trädgårdarnas och parkernas kulturvärden. Projektet ”Kunskapsunderlag för utvecklande skötsel i kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar” handlar om att dokumentera och utveckla bra trädgårdsmästarpraktiker för det hortikulturella kulturarvet. Projektet ska bidra till att kunskapen om vård av historiska parker och trädgårdar ökar och resultera i användbara kunskapsunderlag för kultur­miljövårdens aktörer och allmänheten.

 

IMG_6612

Sjöparterren på Tjolöholms Slott i Halland med sin gräsparterr inramad av idegransfigurer.

Advertisements

8 thoughts on “Om projektet

 1. Väldigt trevligt att läsa om hur andra gör- vi sköter våra ängar på ett liknande sätt- men ingen här kan slå med lie. De korta gräsmattorna är i själva verket ört och gräsmattor och vi klipper något senare än andra kanske pga att vi har rätt mycket vårlök i mattor och ängar. Vi har precis blivit färdiga med buxbomsklippningen- ja även våra har klarat vintern fint utan täckning- vi klipper för hand med vanliga häcksaxar. Wolf och Fiskars. Men maskinen ni visar på en bild verkar klart intressant- vill gärna veta hur det blir med snittytorna i en jämförelse mellan häcksax och maskinklippare? Snittytorna kan ju bli som tuggade ibland med maskinklippning och då blir det vita partier i det gröna? Vi klipper knästående eller på huk- varierar..
  Ha en fortsatt fin sommar med lagom mycket av alla väder J !
  Mvh Marina på Waldemarsudde, 9 juli 2015

  Like

 2. Vilket intressant projekt! Men i vilket sammanhang utförs det? Av vem/vilka? Jag är själv utbildad inom ekologisk trädgårdsodling och läser just nu till byggnadsantikvarie. Min förhoppning är att kunna förena dessa två intressen på liknande vis.
  Mvh Emmy

  Like

  1. Hej Emmy!
   Roligt att projektet intresserar dig.
   Detta projekt finansieras av Riksantikvarieämbetet och leds av Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs Universitet. Projektledare är doktoranderna och trädgårdsmästarna Tina Westerlund och Joakim Seiler. Ett antal av landets länsstyrelser ingår i referensgruppen för projektet och försöksverksamheten sker i historiska trädgårdar runt om i landet (läs mer under laboratorier).
   Vänliga hälsningar
   Joakim Seiler

   Like

   1. Projekt utvecklande skötsel pågår 2015-17.
    Om du är intresserad så kan vi maila dig program över säsongens workshops.

    Like

 3. Efter en givande workshopdag om grusgångar på Gunnebo, tror jag att detta kan vara ett spännande projekt att följa. Jag arbetar som nyanställd trädgårdsmästare på Hovdala slott i Skåne efter en utbildning med inriktning mot park och kulturlandskap och ibland kan det kännas lite ensamt med problem, funderingar man har. Erfarenheter från andra anläggningar känns guld värt…

  Nu ska jag ut och beskära gamla fruktträd i parken!

  Mvh, Jenny Lindberg

  Like

 4. Jag var på Gartnerihistoriska konferensen i Helsingborg i slutet av oktober och fick svaret på en fråga jag gått och funderat på. Vi har en formklippt hagtornshäck som är över hundra år och den har blivit näst intill ohanterlig (5 meter hög och 3 meter bred). På Fredriksdal berättade de om hur de hade beskurit en liknande med fint resultat. Jag har läst att hagtorn tål hård beskärning, men den här varianten var tilltalande då de hade klippt in hela formen och låtit några grenar sticka upp för att på nytt bilda de gräddbullsliknande formerna.
  Till våren ska vi prova och jag hoppas att den ska tåla det, för min oro är att den skadas.

  //Erika, trädgårdsstudent på Da Capo

  Like

Lämna en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s